2018 Aralık Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE aralık ayında %0,40 düşüş gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında aylık bazda beklentimize paralel %0,40 düşüş gösterdi. Böylece TÜFE, yıllık bazda kasım ayındaki %21,62 seviyesinden %20,30 seviyesine gerilerken, on iki aylık ortalamalara göre %16,33 olarak gerçekleşti.
  • Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) aralık ayında, bir önceki aya göre %2,22 gerilerken yıllık bazda artış %38,54’ten %33,64’e geriledi. Aralık ayında sektörlerdeki fiyat değişimleri incelendiğinde, aylık bazda en fazla düşüşün %8,47 ile elektrik, gaz üretim ve dağıtım sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Ana sanayi grupları incelendiğinde enerji fiyatlarının yıllık bazda %57,13 artış gösterdiğini görüyoruz.
  • 2018 Nisan ayından bu yana hızlı yükseliş eğiliminde olan tüketici fiyat endeksi, yılın son iki ayında TL’deki değerlenme, petrol fiyatlarındaki gerileme, enflasyonla mücadele programı ve vergi indirimlerinin olumlu etkisiyle gerileyerek 2018 yılını %20,30 seviyesinde tamamladı. Verileri aralık ayı özelinde incelediğimizde, düşüşe en yüksek katkının mevsimsel indirimler ve enflasyonla mücadele programı ile giyim ve ayakkabı grubunda olduğunu görüyoruz. Petrol fiyatlarındaki gerileme ve ÖTV indirimlerinin de katkılarıyla ulaştırma grubu da enflasyondaki düşüşü etkiledi. Diğer yandan, çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme, yaşanan kur şokunun olumsuz etkilerinin zayıfladığını gösteriyor.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın