Günlük Strateji Bülteni

Piyasalara Bakış

Bayram tatili sonrasındaki ilk işlem gününe alımlarla başlayan BIST100 endeksi gün içinde de gücünü korudu ancak gün sonunda gelen satışlarla günü %1.47 artışla 2,466 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 36.4 milyar TL olarak gerçekleşti, BIST100 endeksine dahil olan 77 hisse değer kazandı, 19 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL kuru bu sabah saatlerinde 14.87 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli endekslerde zayıf bir seyir izleniyor.

FED toplantısı sonrasında hızla yükselen ABD endekslerindeki hareket kısa sürdü ve dün çok daha sert bir düşüş gerçekleşti. ABD’de S&P500 endeksi %3.6, Nasdaq %5 değer kaybetti. Bir gün önceki harekete tamamen zıt olarak, dolar endeksi ve tahvil faizleri de yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi yeniden %3’ü aştı. FED başkanı Powell’ın sonraki toplantılar için 75 baz puan artırım konuşulmadığını ifade etmesine rağmen piyasa fiyatlamaları 75 baz puan artırım üzerinde duruyor. Bu durum Powell’ın açıklamalarına rağmen piyasa katılımcılarının çok da ikna olmadığına işaret ediyor. Ancak FED’in, Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’de artan pandemi ve yükselen hammadde fiyatlarıyla beraber enflasyonu ne ölçüde kontrol edebileceği de soru işareti olmaya devam ediyor. Bu ortamda daha önce de sıkça dile getirdiğimiz Mayıs ayı oynaklığının sert şekilde gerçekleştiğini ve devam edebileceğini söyleyebiliriz. Yurtdışında bu dalgalanma yaşanırken, içeride dün Nisan ayı enflasyon verileri takip edildi. Nisan'da TÜFE %7,25 ile %5,6'lık piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Buna göre, yıllık enflasyon %61,1'den %70,0'e yükseldi. Bugün ABD’de tarımdışı istihdam verisini takip edeceğiz.

BIST100 endeksinin güne hafif negatif başlamasını bekliyoruz. Uzun süredir yurtdışından pozitif ayrışan BIST100 endeksi bilanço dönemi boyunca bu eğilimini koruyabilir. Ancak yine de endeksin Mayıs ayı oynaklığından nasibini almasını bekleriz. Orta-uzun vadede yüksek enflasyon sebebiyle hisse talebi sürecektir, bu nedenle maliyet artışlarını fiyatlara yansıtabilen sektör ve şirketlerde pozisyonlar korunmalıdır. Endekste 2,450-2,430 destek seviyeleri iken mevcut pozisyonlar için 2,430 zarar-kes seviyesi olarak izlenebilir. 2,475-2,500 ise direnç seviyeleri olarak takip edilmelidir.

Makroekonomi & Politika Haberleri

  • Nisan ayında imalat PMI endeksi 49,2 seviyesinde gerçekleşti
  • Tüketici fiyat endeksinde Nisan’da aylık bazda %7,25 artış oldu

Sektör ve Şirket Haberleri

  • Şişe Cam (SISE) 1Ç22 Finansal Sonuçlar: Güçlü beklentilerin de üzerinde operasyonel ve net karlılık performansı (+)
  • Pay Geri Alım Bildirimleri: SAHOL, BOBET, SISE
  • Planlanan Sermaye Hareketleri: VKGYO
  • Açıklanan Temettüler: BASGZ
  • Beklenen Finansal Sonuç Açıklama Tarihleri Tablosu
  • Planlanan Temettü Ödemeleri Tablosu
  • Genel Kurul Tarihleri Tablosu
  • Takip Listesi
  • Haftalık Ajanda

Takvim


PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın