Haftalık Eurobond Raporu (23 Mayıs 2022) - 23 Mayıs 2022

ABD tarafındaki büyüme endişeleri ile uzun taraflı tahvil piyasaları alıcılı bir haftayı geride bıraktı. UST 10-20-30 yıllık tahvillerde daralma yaşanırken 2-5 yıllık tahvillerde kısmi genişleme gerçekleşti. Avrupa tarafı ise uzun taraflı kıymetlerinde karışık seyir vardı. 10 yıllık Gilt %1.88’e yükselirken, 10 yıllık Bund %0.94 seviyesinden haftayı tamamladı.

 

Gelişmekte olan ülkelerin risk primleri genel olarak genişledi. 21 ülke içeresinden Endonezya ve Filipinler’in risk primleri diğer ülkelere göre nispeten olumlu ayrıştı. Romanya’nın USD bazlı risk primi 2012’den bu yana en yüksek seviye olan 250 baz puanın üzerinde işlem gördü. 10 yıllık EUR bazlı devlet eurobondunun getirisi ise %5.50’nin üzerine attı. GOÜ tarafında diğer önemli haber Güney Afrika’dan geldi. S&P G. Afrika’nın not görünümü ‘‘durağan’’dan ‘’pozitif’’e yükseltti. S&P raporunda, "Güney Afrika'daki son olumlu ticaret şartları dışsal ve finansal yolu iyileştirirken, ülkenin makul derecede büyük net dış varlık pozisyonu, esnek para birimi ve derin yerel sermaye piyasaları dış finansmandaki değişimlere karşı güçlü tamponlar sağlıyor." dedi. Risk primi 275 baz puanın üzerinde işlem görürken, 10 yıllık eurobondunun getirisi %7.00 seviyesinde. Yurt içinde risk primi 7 puan artarak 717 seviyesine geldi. Hazine’nin genel olarak kıymetleri pozitif ayrışırken ve banka/özel sektör kıymetlerinde genelinde satıcılı hava mevcuttu. Hazine’nin kıymetlerindeki daralma ile Mayıs 2024 vadeli kıymeti spreadi 600 baz puanın altına sarktı. Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %5.19’dan haftayı tamamladı.

 

Geçtiğimiz haftanın dikkat çeken kıymeti yakın taraflı Vakıfbankın 2022 vadeli sermaye benzeri tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 0.40 USD değer kazanarak 100.37 USD seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde TCMB’nin faiz kararı ve Moody’s’in kredi notu değerlendirmesi, ABD cephesinde ise FOMC toplantı tutanakları ön planda olacak. Yatırımcılarımıza oynaklığın veri akışının yoğun olduğu bu hafta için Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini ve özel sektör tarafında ise Hyundai Assan Otomotiv’in 2026 vadeli kıymetini öneririz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın