Haftalık Eurobond Raporu (7 Şubat 2022) - 07 Şubat 2022

 

Geçtiğimiz hafta ABD’de Fed’in beklenenden daha sıkı para politikası uygulayabileceği düşüncesi teknoloji hisseleri üzerinde baskı yaratırken tahvil faizlerinde de yüksek seyir devam etti. Fed, Mart ayında ilk faiz artırımına işaret ederken, 3.çeyrek ile beraber bilanço küçültmesinin de başlayabileceğinin sinyalini verdi. Piyasa beklentileri FED’in 2022 yılında 5 kez faiz artıracağı yönünde şekilleniyor. Diğer yandan BoE ve ECB toplantıları da fiyatlamaları etkiledi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan artırarak %0,50'ye çıkardı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını değiştirmedi. Özellikle ECB Başkanı Lagarde’ın soru-cevap kısmında çok net ifadeler yer almasa da biraz daha şahin tarafta yer aldığı algısı oluştu ve 2022 için faiz artırım beklentileri belirgin yükseldi. Bununla beraber Almanya tahvil faizlerinin ve Euro/Dolar paritesinin de yükselişine şahit olduk. Bu gelişmeler ışında ABD 10 yıllık tahvil faizinin getirisi 2019 Aralık’tan bu yana en yüksek seviye olan %1.94’e kadar artış kaydetti. Almanya tarafında ise 2 yıllık tahvilin getirisi ECB’nin mevduat faizinin üzerinde işlem gördü.

 

Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde ortalama 5 baz puanlık artış gözlemlenirken, siyasi gerilimin hafiflemesiyle Rusya’nın CDS’i 24 baz puan gevşeyerek 200 seviyesine geriledi. Risk primlerindeki yükselişler nedeniyle GOÜ’lerin uzun taraflı eurobondlarında satıcılı seyir izledi. Yurt içinde Ocak ayı enflasyonu takip edildi ve TÜFE yıllık bazda %48.69 olarak gerçekleşti. Piyasa katılımcıları Nisan-Mayıs aylarına kadar yüksek enflasyonun devam edeceği ve sonrasında baz etkisi kaynaklı belirgin düşüş öngörüyor. Risk priminde ise GOÜ’lere paralel hava vardı. CDS bu hafta 11,7 baz puan artarak 547 puan seviyesine kadar yükseldi. Risk priminin yükselmesiyle Hazine, banka/özel sektör eurobondları negatif etkilendi. Hazine’nin en son ihracı olan 2033 vadeli kıymetin getirisi %7.91’den, Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %2.91’den ve CCI’nin son ihracı %4,36’dan haftayı tamamladı. Son olarak Arçelik, 1 Milyar USD’a kadar tahvil ihracı için SPK’ya başvuru yaparken, Ziraat Bankası’nın 4 Milyar USD ihraç tavanlı yurt dışı tahvil ihracı SPK tarafından onayladı.

 

Geçtiğimiz haftanın en dikkat çeken kıymeti Aydem Yenilenebilir Enerjinin 2027 vadeli ESG temalı tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 2,2 USD değer kazandı. Bu hafta yurt dışında ABD ve Almanya’nın TÜFE verileri, yurt içinde ise Fitch Rating’in ülke kredi notu değerlendirmesi yer alıyor. Risk priminindeki oynaklıktan ve yurt dışında faizlerin yönünün yukarıya doğru ivmelenmesinden dolayı yatırımcılarımıza Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini öneririz.

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın