Haftalık Ekonomi Bülteni

Bu Haftanın Ekonomi Gündemi

  • Salı günü açıklanacak enflasyon raporu ve ardından TCMB Başkanı Çetinkaya’nın yapacağı sunum piyasalar tarafından çok yakından takip edilecek. Nisan ayından bu yana faizlerde 500 baz puan artırım yapan ve para politikasında sadeleşme sürecini tamamlayan TCMB, son basın açıklamasında iç talepteki yavaşlama ve enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeye dikkat çekerken, piyasalardaki 100 baz puanlık artırım beklentisine karşılık politika faizinde bir değişiklik yapmamıştı. Haziran ayında tüketici fiyatlarındaki değişimin, endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşması ardından, TCMB’nin Salı günü yayımlayacağı rapor, yabancı yatırımcı algısı ve yurt içi piyasalar için kritik önem taşıyor.
  • Salı günü haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak. Mayıs ayında dış ticaret açığı 7,8 mlr $ seviyesinde gerçekleşmişti. Aylık bazda ihracat %5,3, ithalat ise %5,5 artış göstermişti. Altın ithalatındaki ivme kaybını olumlu karşılamakla birlikte, ithalat içinde tüketim malları ithalatının nisan ayından sonra mayıs ayında da düşüş göstermesinin ikinci çeyrekten itibaren iç talepte başlayan yavaşlamaya işaret ettiğini düşünüyoruz. Gümrük Bakanlığı tarafından açıklanan öncü veriler haziran ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre %1,21 oranında, ithalatın ise %3,62 oranında azaldığını gösteriyor. Piyasanın beklentisi haziran ayında dış ticaret açığının 5,5 mlr $ olacağı yönünde.  
  • Cuma günü temmuz ayı enflasyon verilerini izleyeceğiz. Tüketici fiyat endeksi haziran ayında yıllık bazda %15,39  artış göstererek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Haziran ayı fiyat gelişmelerinde %6 oranında artış gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubu belirleyici olurken, TL’deki değer kaybının birikimli etkileri manşet ve çekirdek enflasyondaki artışı destekledi. TL’deki yüksek volatilitenin devam etmesi ve üretici fiyatlarının da rekor seviyelere ulaşmasıyla maliyet yönlü baskıları artırması nedeniyle enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında da artışını sürdürmesini bekliyoruz. Temmuz ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında ve giyim ve ayakkabı grubunda düşüş, ayın başında yapılan ÖTV düzenlemesiyle alkollü içecekler ve tütün grubu ve kur geçişkenliği etkisiyle diğer alt gruplarda da artış görebiliriz. Beklentimiz tüketici fiyatlarında aylık bazda %0,85, yıllık bazda %16,2 artış yaşanacağı yönünde.

Geçtiğimiz Haftanın Özeti

  • Tüketici güven endeksi temmuz ayında 73,1 seviyesine yükseldi
  • Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 17,75 düzeyinde sabit bıraktı
  • Kapasite kullanım oranı temmuz ayında 1,2 puan geriledi
  • Reel Kesim Güven Endeksi temmuz ayında geriledi
  • Sektörel güven endeksleri temmuz ayında yükseldi
  • Fitch: Ticaret savaşları küresel ekonomik büyümeyi %0,4 oranında düşürebilir
  • Fitch, nicel sıkılaşmanın 2019’da başlayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın