2018 Ağustos Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE ağustos ayında piyasa beklentisinin altında %2,3 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında aylık bazda beklentilerin altında  %2,30 artış gösterdi. Beklentimiz TÜFE’de aylık bazda %1,95 artış gerçekleşeceği yönünde iken, piyasa ise %2,5 yükseliş öngörüyordu. Açıklanan son veri ile birlikte yıllık bazda TÜFE temmuz ayındaki %15,85 seviyesinden %17,90 seviyesine yükselerek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
  • Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ağustos ayında, bir önceki aya göre %6,60 artarken yıllık bazda artış %25’ten %32,13 yükseldi. Ağustos ayında sektörlerdeki fiyat değişimleri incelendiğinde aylık bazda en fazla artışın %7,31 ile imalat sanayi sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Ana sanayi gruplarında, yıllık en fazla artış %42,23 ile enerji grubunda gerçekleşti. Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark ağustos ayı itibarıyla tarihteki en yüksek seviyesine ulaşmış bulunuyor. Bu nedenle eylül ve ekim aylarında üretici fiyatlarındaki artışın nihai ürün fiyatlarına yansımasının hızlanmasını bekleyebiliriz. 
  • 2018 Ağustos ayında tüketici fiyatlarındaki %2,30 artış ile yıllık enflasyon oranı %17,90 seviyesine ulaşarak temmuz ayı ardından yeni rekor seviyesine ulaşmıştır. Ağustos ayı verileri ardından yıl sonu enflasyon beklentimizi %18 olarak yukarı yönde revize ediyoruz. Açıklanan veri sonrasında Merkez Bankası, enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin önemli risklere işaret ettiğine dikkat çekerek 13 Eylül’de gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini açıkladı. 
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın