2018 Temmuz Ayı Enflasyon Verileri

 

TÜFE temmuz ayında piyasa beklentisinin altında %0,55 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında aylık bazda beklentilerin altında %0,55 artış gösterdi. Beklentimiz TÜFE’de aylık bazda %0,85 artış gerçekleşeceği yönünde iken, piyasa ise %1 yükseliş öngörüyordu. Açıklanan son veri ile birlikte yıllık bazda TÜFE haziran ayındaki %15,39 seviyesinden %15,85 seviyesine yükselerek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
  • Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) temuz ayında, bir önceki aya göre %1,77 artarken yıllık bazda artış %23,71’den %25’e yükseldi. Temmuz ayında sektörlerdeki fiyat değişimleri incelendiğinde aylık bazda en fazla artışın %1,87 ile imalat sanayi sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Ana sanayi gruplarında, yıllık en fazla artış %36,51 ile enerji grubunda gerçekleşti.
  • Temmuz ayında endeksteki yükselişte enerji maliyetlerinin ön plana çıktığını ancak tüm alt kalemlere yayılmış olan artış eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. Haziran ayında beklentilerin üzerinde açıklanan veride ön plana çıkan gıda enflasyonu, temmuz ayında aylık bazda gerileyerek endeks üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletmiş olsa da, yıllık bazda %19,40 artış görülen gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlar üzerindeki katılığın devam ettiğini gösteriyor. Ağustos ayında gündeme gelen zamlar ve TL’deki değer kaybının devam ediyor olması enflasyonda iyileşmenin gecikme ihtimalini ortaya çıkarıyor. Açıklanan veriler sonrasında 2018 yıl sonu enflasyon oranının %14 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın