2018 Ekim Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE ekim ayında piyasa beklentilerinin üzerinde %2,67 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekim ayında aylık bazda %2,67 artış gösterdi. Beklentimiz TÜFE’de aylık bazda %0,85 artış gerçekleşeceği yönünde iken, piyasa ise %2,5 yükseliş öngörüyordu. Açıklanan son veri ile birlikte yıllık bazda TÜFE eylül ayındaki %24,52 seviyesinden %25,24 seviyesine yükselerek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
  • Ekim ayında aylık bazda en yüksek artış %12,74 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, aylık düşüş gösteren tek grup %0,85 ile ulaştırma grubu oldu. Yıllık bazda en yüksek artış %37,92 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ekim ayında, bir önceki aya göre %0,91 artarken yıllık bazda artış %46,15’ten %45,01’e geriledi. Ekim ayında sektörlerdeki fiyat değişimleri incelendiğinde aylık bazda en fazla artışın %20,78 ile ham petrol ve doğalgaz sektöründe gerçekleştiği görülüyor.
  • Tüketici fiyatlarındaki yüksek seyri kontrol altına alabilmek adına ekonomi yönetimi tarafından başlatılan enflasyonla topyekun mücadele programının etkilerinin ekim ayında sınırlı kaldığını görüyoruz. Gıda fiyatlarında beklediğimiz düşüşün aksine aylık bazda %3,22, yıllık bazda %29,26 artış görülmesi dikkat çekiyor. Özellikle mevsimsel ürünlerdeki fiyat artışları ile birlikte giyim ve ayakkabı grubunda da aylık bazda %12,74 artış görülüyor. Yıl sonuna kadar indirimlerin devam etmesi ve ek olarak yeni açıklanan KDV ve ÖTV indirimlerinin enflasyon oranı üzerinde aşağı yönlü etkilerinin olabileceğini düşünüyoruz. Ancak kur hareketleri ve üretici fiyatlarındaki yüksek seyrin birikimli etkileri ve mevsimsel koşullar ile birlikte yıl sonu enflasyon oranının %25 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın