2018 Eylül Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE eylül ayında beklentilerin üzerinde %6,30 artış gösterdi

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında aylık bazda %6,30 artış gösterdi. Beklentimiz TÜFE’de aylık bazda %3,30 artış gerçekleşeceği yönünde iken, piyasa ise %3,45 yükseliş öngörüyordu. Açıklanan son veri ile birlikte yıllık bazda TÜFE ağustos ayındaki %17,90 seviyesinden %24,52 seviyesine yükselerek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Eylül ayında tüketici fiyatları, piyasada %3-4 aralığında oluşan beklentilerin üzerinde %6,30 artış gösterdi ve yıllık enflasyon oranı %24,52 seviyesine yükseldi. Tüm alt gruplarda görülen artışlarda ön plana çıkan nedenin TL’deki değer kaybı olduğuna inanıyoruz. TL’de 2018 yılının başından beri görülen değer kaybı ve yüksek volatilite, kur hareketlerinin tüketici fiyatlarına olan geçişkenlik hızını da artırmış bulunuyor. Bu nedenle ağustos ayının başında kurda görülen sert dalgalanmanın yansımasını eylül ayı fiyatlarında görebiliyoruz. Özellikle ulaştırma grubundaki aylık %9,15 artış büyük oranda kur artışı nedeniyle otomobil fiyatlarında yaşanan yükselişi gösteriyor. En yüksek artışın görüldüğü ev eşyası grubu da kur artışına bağlı hammadde fiyatlarındaki yükselişi görüyoruz.   

2018 yılının başından bu yana tüketici fiyatlarında görülen yüksek seyir, tüketici ve üreticileri olumsuz etkilerken ekonomi yönetiminin de öncelikleri arasında bulunuyor. Manşet enflasyon ve alt gruplardaki fiyatlama davranışlarındaki öngörülemezlik, beklentilerde bozulmaya neden olurken uygulanan politikaların etkinliğini de olumsuz etkiliyor. Önümüzdeki dönemde, halihazırda katılık yaratan etkilerin bir süre daha devam etmesini beklemekle birlikte, enflasyonun geldiği yüksek seviyelerin bundan sonra yapılacak zamların da yüksek olma riskini arttırdığını düşünüyoruz. Ekonomik aktivitede beklenen yavaşlamaya paralel talep koşullarında göreceğimiz zayıflamanın ise enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemdeki riskleri hafifletebilecek bir faktör olduğunu düşünüyoruz.

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın