2018 Haziran Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE haziran ayında piyasa beklentisinin oldukça üzerinde %2,61 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran ayında aylık bazda piyasa beklentisinin üzerinde %2,61 artış gösterdi. Piyasa beklentisi TÜFE’de aylık bazda %1,30 artış olacağı yönündeydi. Açıklanan son veri ile birlikte yıllık bazda TÜFE mayıs ayındaki %12,15 seviyesinden %15,39 seviyesine yükselerek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
  • Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) haziran ayında, bir önceki aya göre %3,03 arttı ve yıllık bazda artış %20,16’dan %23,71’e yükseldi. Haziran ayında sektörlerdeki fiyat değişimleri incelendiğinde aylık bazda en fazla artışın %15,09 ile ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde gerçekleştiği görülüyor. Ana sanayi gruplarında, yıllık en fazla artış %34,87 ile enerji grubunda gerçekleşti.
  • 2018 Haziran ayında tüketici fiyatları %2,61 artış gösterdi ve yıllık enflasyon oranı %15,39 ile endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan veri sonrasında dolar/TL ve faizlerde yukarı yönde tepki görüldü.
  • Yılın ikinci yarısına baktığımızda, doğalgaz, elektrik ve tütün ürünlerinde yapılacak zamların enflasyon üzerinde ilave baskı kuracağını görüyoruz. Mayıs ayı ortasından itibaren hükümetin ÖTV düzenlemesi ile akaryakıt fiyatlarındaki artışların tüketiciye yansıtılmaması, petrol fiyatlarındaki artışın etkilerini sınırlamış olsa da, yılın ikinci yarısında düzenlemenin kaldırılma ihtimali tekrar enflasyon üzerinde yukarı yönde baskı kuracaktır. Enflasyon oranının temmuz ve ağustos aylarında yükselişine devam etmesini beklerken, TL’deki volatilitenin azalmasına bağlı olarak da eylül ayından itibaren bir miktar iyileşme görülebileceğini düşünüyoruz. 2018 yıl sonu enflasyon oranının %13-13,50 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın