2018 Haziran Ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri

Cari işlemler açığı haziran ayında beklentilerin altında 2,97 mlr $ olarak gerçekleşti 

  • TCMB’nin açıkladığı verilere göre, cari işlemler hesabı 2018 Haziran ayında, piyasa beklentisi olan 3,05 mlr $ seviyesinin altında 2,97 mlr $ açık verdi. 2018 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 818 mn $ azalış  gösteren cari işlemler açığı, son on iki ayda 57,4 mlr $’a ulaştı.
  • Finans hesabı altında, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler haziran ayında 951 mb $ olarak gerçekleşti. Resmi rezervlerde 6,99 mlr $ azalış görülürken, net hata noksan kalemine 455 mn $ giriş kaydedildi. Böylece 2018 Ocak-Haziran döneminde net hata noksan kalemine 8,3 mlr $ giriş oldu.
  • 2018 Haziran ayında azalan ithalata bağlı olarak dış ticaret açığındaki düşüş, cari açığın beklentilerin altında gerçekleşmesine neden oldu. Turizm gelirlerindeki yıllık %32,4 oranındaki artış da cari açığı sınırlandırıcı etkide bulundu. Böylece cari açık son 10 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak dış ticaret açığının ılımlı seyretmesi ve turizm gelirlerinin artması ile cari açıktaki düşüşün sürebileceğini düşünüyoruz. Ancak, Fed faiz artırımları ve ticaret savaşlarının artan etkileri ile portföy yatırımlarındaki çıkışın devam etmesi, finansman tarafında baskı kurmaya devam edebilir.   
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın