2018 Mart Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE mart ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,99 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) mart ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,99 artış gösterdi. Bizim beklentimiz ve piyasa beklentisi TÜFE’de aylık sırasıyla %0,85 ve %0,81 artış görüleceği yönündeydi. Yıllık bazda TÜFE şubat ayındaki %10,26 seviyesinden %10,23 seviyesine gerilerken, beklentimiz olan %10,08 seviyesinin üzerinde gerçekleşmiş oldu.
  • 2018 Mart ayında tüketici fiyatları, beklentimiz olan %0,85 üzerinde %0,99 artış gösterdi, yıllık bazda ise sınırlı düşüş gerçekleşti. Aylık bazda en fazla artış gösteren grup olan gıda ve alkolsüz içecekler grubu içinde işlenmemiş gıdalar %2,56 artış gösterdi. Mart ayında, tüketici fiyatları üzerinde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı baskının devam ettiğini görüyoruz. Son dönemde gıda enflasyonundaki katılıkla mücadele edebilmek adına hükümet tarafından kurulan gıda komitesinin kısa vadeli etkilerinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Yıllık bazda ise ev eşyaları (+%15,41) ve ulaştırma (+%13,41) gruplarındaki artışların yıllık bazda enflasyondaki düşüşü sınırladığını görüyoruz.  
  • Kur geçişkenliğinin etkisi, gıda fiyatlarındaki katılığın devamı, enerji maliyetlerindeki ve  TL cinsinden ithalat fiyatlarındaki artışın üretici fiyatları üzerindeki negatif etkileri ile birlikte enflasyon oranı üzerindeki baskıların nisan ve mayıs aylarında da devam edeceğini düşünüyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın