2018 Mayıs Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE mayıs ayında aylık bazda piyasa beklentisine paralel %1,62 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) mayıs ayında aylık bazda piyasa beklentisine paralel %1,62 artış gösterdi. Bizim beklentimiz TÜFE’de aylık bazda %1,30 artış görüleceği yönündeydi. Açıklanan son veri ile birlikte yıllık bazda TÜFE nisan ayındaki %10,85 seviyesinden %12,15 seviyesine yükselmiş oldu.
  • Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ise bir önceki aya göre %3,79 arttı ve yıllık bazda artış %16,37’den %20,16’ya yükseldi. Mayıs ayında ana sanayi grupları incelendiğinde aylık bazda en fazla artış %12,16 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşirken, yıllık en fazla artış % 29,59 ile enerji grubunda gerçekleşti.
  • TCMB, son iki haftadır attığı adımlar ve aldığı önlemlerle TL’deki değer kaybını sınırlandırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada mayıs ayı enflasyon oranının yüksek olması halinde ilave bir önlem alınabileceği belirtilmişti. TCMB beklenti anketindeki %0,99 seviyesinin ve mayıs ayı ortalamalarının üzerinde gerçekleşen enflasyon oranı sonrasında Perşembe günü gerçekleşecek PPK toplantısında ilave bir müdahele görebileceğimizi düşünüyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın