2018 Nisan Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE nisan ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,87 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) nisan ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,87 artış gösterdi. Beklentimiz ve piyasa beklentisi TÜFE’de aylık bazda sırasıyla %1,27 ve %1,50 artış görüleceği yönündeydi. Yıllık bazda TÜFE mart ayındaki %10,23 seviyesinden %10,85 seviyesine yükseldi.
  • Nisan ayında en yüksek artış %10,40 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup %0,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu oldu. Yıllık bazda en çok artış gösteren ise %16,75 ile ev eşyası grubu oldu.
  • Manşet enflasyonda yıllık bazda 2017 Aralık ayında başlayan düşüş eğilimi yerini tekrar artışa bıraktı. 2017 Ekim ayından bu yana artış gösteren ve manşet enflasyon üzerinde baskı kuran gıda ve alkolsüz içecekler grubu nisan ayında %0,21 gerileme gösterdi. Ancak, nisan ayındaki enflasyon artışında temel mallar ve ulaştırma gruplarındaki artışın etkilerini görüyoruz. Başta kur geçişkenliğinin ve enerji maliyetlerindeki artışların enflasyon oranı üzerinde yılın geri kalanında da baskı kuracağını düşünüyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın