2018 Şubat Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE şubat ayında aylık bazda %0,73 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) şubat ayında aylık bazda bizim beklentimiz olan %0,68’e paralel olarak %0,73 artış gösterdi. Piyasa beklentisi ise TÜFE’de aylık %0,50 artış görüleceği yönündeydi. Yıllık bazda TÜFE ocak ayındaki %10,35 seviyesinden %10,26 seviyesine gerilerken, beklentimiz olan %10,20 seviyesine paralel bir görünüm sergiledi.
  • 2018 Şubat ayında tüketici fiyatları, beklentimize paralel olarak yıllık bazdaki düşüşünü sürdürdü. Fiyat endeksindeki düşüş, büyük oranda giyim ve ayakkabı grubundaki düşüşten kaynaklandı. Ek olarak akaryakıt indirimleri ile önceki aylara göre yatay seyreden kur hareketlerinin ulaşım  grubu fiyatlarındaki artışı önceki aylara göre sınırlamış olmasının etkilerini görüyoruz.
  • Şubat ayında çekirdek enflasyondaki yıllık bazda düşüşü olumlu karşılamakla beraber, üretici fiyatlarındaki beklenmeyen artış önümüzdeki dönemde tüketici fiyatları üzerindeki baskıyı artırabilir. Enerji maliyetlerindeki ve  TL cinsinden ithalat fiyatlarındaki artışın, üretici fiyatları üzerindeki negatif etkisinin devam ettiğini görüyoruz. ÜFE’nin maliyet kanalıyla TÜFE üzerinde yukarı yönlü etkilerini göz önünde bulundurarak kalıcı dezenflasyon süreci için ÜFE gelişmelerinin yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın