2018 Şubat Ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri

Cari işlemler açığı şubat ayında 4,15 mlr $ olarak gerçekleşti 

  • TCMB’nin açıkladığı verilere göre, cari işlemler hesabı 2018 Şubat ayında, piyasa beklentisi olan 4,28 mlr $ seviyesinin bir miktar altında 4,15 mlr $ açık verdi. 2018 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1,6 mlr $ artış gösteren cari işlemler açığı son on iki ayda 53,3 mlr $’a ulaştı. 2018 Ocak ayı verisi 7,1 mlr $’dan 7,03 mlr $’a revize edildi.
  • 2018 Şubat ayında cari açıkta görülen genişlemede dış ticaret açığındaki artış belirleyici oldu. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,9 mlr $ genişleyerek 4,4 mlr $ seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde ihracatta %14, ithalatta ise %21 artış gerçekleşti. 2017 yılı boyunca yüksek seyreden ve 2018 Ocak ayında da artışına devam eden altın ithalatı da bu dönemde %19 artış gösterdi.
  • 2018 Şubat ayında ithalatta görülen bir miktar yavaşlama ve hizmetler dengesi altındaki turizm gelirleri kalemindeki artış, cari açıktaki genişlemeyi bir miktar sınırlamıştır. Önümüzdeki dönemde turizm gelirlerinin ve altın ithalatındaki normalleşmenin cari açık üzerinde pozitif etkilerini daha fazla göreceğimizi düşünüyoruz. Bununla birlikte, rekor seviyelere ulaşması beklenen ihracatın, ihracatta ithal ara malı bağımlılığı nedeniyle, ithalatta da artışa neden olacağı ve dış ticaret açığındaki iyileşmeyi sınırlayabileceğine inanıyoruz. Finansman tarafına baktığımızda ise şubat ayında TCMB rezervlerinde 263 mn $ çıkış gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Şubat ayı itibariyle küresel piyasalarda görülen yüksek volatilitenin neden olduğu risk iştahındaki azalmanın sıcak para girişini ve doğrudan yatırımları sınırladığını ve buna bağlı olarak cari açığın finansmanında TCMB rezervlerinin payının arttığını görüyoruz.  
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın