2019 Şubat Ayı Enflasyon Verileri

TÜFE şubat ayında aylık bazda %0,16 artış gösterdi

  • TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubat ayında beklentimizin (aylık %0,65 artış) ve piyasa beklentisinin (aylık %0,50 artış)  altında %0,16 artış gösterdi. Böylece TÜFE yıllık bazda %19,67 artış göstererek 2018 Ağustos ayından bu yana ilk kez %20 seviyesinin altında gerçekleşti.
  • Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) şubat ayında, bir önceki aya göre %0,09 artarken, yıllık bazda artış %32,93’ten %29,59’a geriledi. Şubat ayında ana sanayi gruplarındaki fiyat değişimleri incelendiğinde, aylık bazda en fazla artışın %1,48 ile dayanıksız tüketim mallarında gerçekleştiği görülüyor. Enerji grubunda ise aylık bazda %2,97 düşüş yaşandı ve yıllık bazda artış %39,78’a geriledi.  
  • Şubat ayında çekirdek enflasyondaki ve üretici fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir olumlu olarak ön plana çıktı. TL’nin görece dengeli seyri ve talep koşullarındaki zayıflık ile çekirdek enflasyondeki gerilemenin devam etmesini ancak manşet enflasyonun yılın ilk yarısında yatay bir seyir izlemesini bekliyoruz. Veriler ardından TCMB’nin 6 Mart’taki PPK toplantısında mevcut duruşunu korumasını bekliyoruz.
PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın