Günlük Strateji Bülteni

Piyasalara Bakış

BIST 100 endeksi 14.081 seviyesinden başladığı günü, %0,84 değer kaybederek 13.932 puandan tamamladı. Endekse puan bazında en fazla katkı sağlayan BIMAS olurken, ASTOR en fazla negatif etki eden hisse olarak öne çıktı. Beklenti altı gelen enflasyon verisinin ardından pozitf fiyatlayan bankacılık endeksi %0,54 primlenirken, sanayi endeksi %1,75 azalış gösterdi. Küresel piyasalar ise, ABD Başkanı Trump’ın İran’a yönelik saldırıların çok uzun sürmeyeceğini ifade etmesi ve ABD basınında savaşın sona erdiğine ilişkin ilanda bulunabileceği haberleri günün pozitif gelişmeleri arasında yer aldı. Hafiflemeye başlayan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Avrupa ve ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Ayrıca Fed üyesi Christopher Waller'ın yaklaşan enflasyon verilerinde beklenmedik bir sürpriz yaşanmaması halinde bu ay faizlerin sabit tutulmasını destekleme eğiliminde olduğunu belirtmesi de hisse senedi piyasaları için destekleyici oldu.

Dün TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon verileri beklentilerin altında gerçekleşti. TÜFE aylık bazda %1,84 yükselirken, bir önceki ayın aynı ayına göre %31,51 artış gösterdi. Aynı dönemde çekirdek enflasyon ise bir önceki aya göre %1,84 ve yıllık bazda %30,68 yükseldi. Küresel tarafta yakından takip edilen hizmet PMI verileri; Almanya’da 49,7, Avro Bölgesi’nde 51,6 ve ABD’de 55,4 olarak açıklandı. Ayrıca ABD’de dış ticaret açığı temmuz ayında %24,4 artışla 88,6 mlr $ olarak gerçekleşti. Böylece ABD’nin dış ticaret açığı son 16 ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu. Bugün ise yurtiçinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru verisi takip edilirken, TCMB tarafından aylık fiyat gelişmeleri raporu yayımlanacak. Avro Bölgesinde perakende satışlar, ABD’de ise tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri takip edilecek. Tarım dışı istihdam için piyasa beklentileri 55 bin seviyesinde oluşurken, işsizlik oranının %4,1 ile değişim göstermeyeceği öngörülüyor.

Bu sabah brent petrol 94,2 $ seviyesine gerilerken ons altın yatay bir seyir izliyor. Yeni günde Asya Pasifik borsaları genel olarak pozitif yönde işlem görürken, ABD vadelileri de hafif alıcılı açılışa işaret ediyor. Borsa İstanbul’un yeni güne hafif alıcılı bir görünümle başlamasını bekliyoruz. Yükselişlerde sırasıyla 14.100 ve 14.250 seviyeleri endeksin hedef seviyeleri olarak takip edilmelidir. Gerilemelerde ise 13.700 ve 13.600 seviyeleri endeksin destek noktaları olarak izlenmelidir.

Makroekonomi & Politika Haberleri

  • Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi aylık %1,84 artış gösterdi

Sektör ve Şirket Haberleri

  • Yabancı yatırımcılar 28 Ağustos haftasında net 329 mn $ hisse alışı gerçekleştirdi
  • Halka Arz Onayı
  • SPK Bülteni
  • Kısa Kısa Haberler: BIMAS, ISGYO
  • Pay Geri Alım Bildirimleri (BIST 100)
  • Planlanan Temettü Ödemeleri Tablosu
  • Genel Kurul Tarihleri Tablosu
  • Takip Listesi
  • Haftalık Ajanda

Takvim


PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın