Haftaya mayıs ayı enflasyon verileri ile başlıyoruz. Nisan ayında tüketici fiyatları aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,87 artış göstermişti. Yıllık enflasyon oranı ise %10,85 seviyesine yükselmişti. Nisan ayı enflasyon oranında, 2017 Ekim ayından bu yana yüksek seyrini sürdüren gıda ve alkolsüz içecekler grubunda düşüş görülmesi dikkat çekmiş ancak bu düşüşün olumlu etkisi, temel mallar ve ulaştırma gruplarındaki artış nedeniyle sınırlanmıştı. Başta TL’deki değer kaybı ile girdi maliyetlerin artması tüketici fiyatları üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Mayıs ayında da TL’de görülen sert değer kaybının, kur geçişkenliği nedeniyle önümüzdeki aylarda enflasyonu artırıcı etkisini görmeye devam edeceğiz. Açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerinde de gıda ve alkolsüz içecekler grubunda bir miktar gerileme görebileceğimizi ancak çekirdek göstergelerdeki yüksek seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Tüketici fiyatlarının mayıs ayında aylık %1,30, yıllık %11,79 artış göstermesini bekliyoruz.
Perşembe günü gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısı yakından izlenecek. TCMB’nin 7 Haziran Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında atacağı adımın belirleyicisi haftanın ilk günü açıklanacak enflasyon oranı olacak. TCMB, 23 Mayıs tarihindeki olağanüstü toplantısında geç likidite penceresinde borç verme faiz oranını 300 baz puan artırarak %16,50’ye yükseltmiş ve 28 Mayıs’ta para politikasında politika faizinin kullanımıyla normalleşmeye dönüleceğini açıklamıştı. Yapılan son açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda açıklanacak enflasyon verilerine bağlı olarak TCMB’den ilave birsıkılaştırma görebileceğimizi düşünüyoruz
Geçtiğimiz Haftanın Özeti
Sektörel güven endeksleri mayıs ayında geriledi
TCMB, para politikasında sadeleşme sürecinin tamamlandığını duyurdu
Moody’s, Türkiye’nin 2018 büyüme tahminini aşağı yönde güncelledi
TCMB, mayıs ayı Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetini yayımladı
TÜİK ekonomik güven endeksi mayıs ayında %4,9 düştü
OECD, 2018 Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı
TCMB, 2018 Mayıs ayı finansal istikrar raporunu yayımladı
2018 Nisan ayında dış ticaret açığı 6,69 mlr $ oldu
İmalat PMI endeksi mayıs ayında düşüşünü sürdürdü
TİM, 2018 Mart ayı ihracat verilerini açıkladı
İstanbul’da perakende fiyatlar mayıs ayında %0,84 artış gösterdi
Hisse senedi, Forex, VİOP, Kurumsal Finansman, Sabit Gelirli Menkul Kıymetler ve Repo hakkında güncel veri ve analizler hakkında sürekli bilgilendirilmek istiyorsanız e-bültenimize üye olun.