Aylık Yatırım Stratejisi - Haziran 2021 - 01 Haziran 2021

 

Geçtiğimiz Mayıs ayında yurtdışı ve yurtiçi haber akışı sakin geçti. Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 3.47 milyona ulaşırken aşılanmanın yaygınlaşmasıyla Mayıs ayında Avrupa ve ABD’de Covid-19 kısıtlamaları gevşetilmeye başlandı. ABD’de enflasyon verisi beklentilerin çok üzerinde açıkladı. Bu vesile ile ABD piyasalarında kısa süreli dalgalanma yaşandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,70’e kadar yükseliş gösterse de FED yetkililerinin enflasyonun geçici olacağı beklentileriyle ayı %1,58 seviyesinden kapattı.

 

Yurtiçi tarafta Covid-19 vakaları 10 binin altına geriledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mayıs ile 1 Haziran arasında kademeli normalleşme dönemini açıkladı, Enflasyon Nisan ayında %1,68 artarken, yıllık bazda %17,14 olarak gerçekleşti. İşsizlik Mart ayında %13,10 olarak gerçekleşti. TCMB beklendiği gibi politika faizini değiştirmedi. Karar metninde ise enflasyon raporundaki tahmin patikasındaki gibi enflasyonda belirgin düşüş görülene kadar mevcut duruşun korunacağı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan "Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde (Seri No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kurumlar vergisi 2021 yılında %25, 2022'de %23 şeklinde revize edildi. Borsa İstanbul tarafında ise 1Ç21 bilanço dönemi sona erdi. Bilanço dönemi öncesi yayımladığımız beklenti raporunda; özellikle demir-çelik, otomotiv, çimento, dayanıklı tüketim ve gıda perakende sektörlerinde pozitif sonuçlar beklediğimizi, Tav Havalimanları hariç olmak üzere havacılık sektöründe ise zayıf sonuçlar beklediğimizi belirtmiştik. Finansallar genel anlamda beklentimize paralel, hatta bazı şirketler özelinde beklentimizden bir miktar daha güçlü gerçekleşti. Bir süredir güçlü beklentiler ile öne çıkardığımız Kardemir ve Ereğli Demir Çelik beklentilerin üzerinde finansallar açıklarken, sektörde ikinci çeyrek bilançolarının da güçlü gelmesini bekliyoruz. Otomotiv ve gıda perakende sektörlerinde de beklentimize paralel şekilde güçlü sonuçlar açıklandı. Ancak sonuçların endeksteki dalgalanmanın da etkisiyle hisse performanslarına yansımadığı görülüyor. Havacılık sektöründe ise; piyasanın net zarar beklentisine karşılık, kargo operasyonlarının desteği ile net kar açıklayan Türk Hava Yolları öne çıkan şirket olurken, Tav Havalimanları tarafında da net kar, beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Sektörde salgının etkilerinin azalmasıyla birlikte yılın ikinci yarısında daha iyi sonuçlar bekliyoruz. Bankacılık sektöründe ise Garanti Bankası’nın beklentimizin üzerinde net kar açıkladığını, onun dışında genel anlamda beklentimize paralel sonuçlar geldiğini görüyoruz. Dolar, Mayıs ayında TL karşısında 0,85% değer kazandı. BIST 100 endeksi Mayıs ayında hafif pozitif izlerken, 2 yıllık ve 10 yıllık tahviller %18 etrafında dalgalandı. Ülke risk primi 8 baz puan düşerek 410 seviyesine geriledi. Eurobond tarafında ise risk priminin düşmesiyle hafif primli olarak ayı geride bıraktı. Mayıs ayında Vakıfbank’ın EUR bazlı ve TSKB’nin USD bazlı eurobondlarının itfası gerçekleşti.

 

Haziran ayında Hazine’nin borçlanma takvimi Mayıs ayına göre daha sakin olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, dokuz adet tahvil ihracı gerçekleştirecek. Haziran ayında toplam 31,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 28,0 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Oynaklığın yüksek olacağı Haziran ayında orta riskli fon dağılımı tercih edilebilir. Mayıs ayında iyi performans gösteren endekste Haziran ayında dalgalı-pozitif bir seyir bekliyoruz. 1,400 seviyesi destek iken 1,460-1,480 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz. Sektörel olarak havacılık, demir-çelik ve mali sektörü ön plana çıkarıyoruz.

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın