Aylık Yatırım Stratejisi - Kasım 2022 - 31 Ekim 2022

 

Ekim ayında ABD enflasyonu takip edildi. ABD enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Fed’e yönelik faiz artırım beklentileri korkulduğu kadar yükselmedi. Veri öncesinde Kasım ayında 75 bp, Aralık ayında ise 50 bp artırım fiyatlanırken, swap piyasası fiyatlamaları Mart 2023 için  %4.66 seviyelerinde bulunuyordu. Veri sonrası ise Kasım ayına ilişkin beklentilerden ziyade Aralık ayı faiz artırım beklentileri yükseldi, Mart 2023 için ise %4.83 seviyesi fiyatlandı. Bu açıdan bakıldığında piyasa katılımcılarının Kasım ayından itibaren Fed’e yönelik beklentilerinin fiyatların içinde olduğu düşünülebilir. Öte yandan dün Avrupa Merkez Bankası(ECB) piyasa beklentilerine paralel olarak refinansman faiz oranını 75 baz puan artırdı. Karar sonrası basın toplantısında başkan Lagarde birkaç toplantıda daha faiz artırımı olabileceğini belirtirken, sıkılaşma adımlarına daha önce başlayan merkez bankalarının kademeli olarak duraksayacağı düşünüldüğünde, Euro’nun bir süre daha güçlü fiyatlanması muhtemel gözüküyor. Son olarak ABD’de 3. çeyrek bilançoları yakından takip ediliyor. Tahvil cephesinde ise ABD tahvilleri resesyon fiyatlamaları devam etti. 10 yıllık tahvil %4,32’ye kadar genişlerken, Avrupa’da İtalya ve İngiltere önceliğinde tahvil faizleri de ABD’yi takip etti.

 

Yurt içi tarafta ise TCMB faiz kararı yakından izlendi. TCMB politika faizini 150 baz puan indirdi, piyasa beklentisi 100 baz puan indirim şeklindeydi. Karar metnine bakıldığında bir sonraki toplantıda son faiz indiriminin gelebileceğine dair sinyal verildi. Ek olarak, liralaşma stratejisi kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını %3'ten %5'e güncelledi. Tebliğ değişikliği ile bankalarca gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki payına göre ilave olarak menkul kıymet tesis edileceğini paylaştı. Diğer düzenleyici kurum olan BDDK’dan da güncel bir bildiri yayınladı. Bildiriye göre kredilerle ilgili uygulamaları güncelledi. Buna göre; kredi kullanabilecek şirketler için daha önce 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL'ye indirilirken, daha önce nakit pozisyonu aktif toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı %10'unu geçen şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise %5 olarak güncellendi ve son olarak 2022 yılının son Enflasyon Raporu’nu yayımlayan TCMB yılsonu enflasyon tahminini 2022 için %60,4’ten %65,2’ye, 2023 için %19,2’den %22,3’e yükseltti. Fiyatlamalar tarafına bakarsak, risk primi 120 baz puan daralma göstererek 662 seviyesine kadar geriledi. Bununla birlikte eurobond cephesinde de primleri izledik. Uzun taraflı hazine kıymetler %10,00, kısa taraflı kıymetlerde %7,00-8,00 bandında işlem gördü. TL bazlı tahvil faizleri %10’nun altına geriledi. USDTRY’de 18,48 ile 18,68 seviyesi aralığında işlem gördü. Borsa İstanbul tarafında da %24 değer kazancı görülürken, havacılık, perakende, banka ve enerji şirketleri ön plandaydı.

 

Fed’in 2 Kasım tarihindeki faiz kararı öncesinde Powell ve Fed üyelerinden, faiz artırım sürecine yönelik açıklamalar önemli olacaktır. Yurt dışı piyasalarda Fed ve diğer merkez bankalarının kararlarıyla dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz. Bununla birlikte Borsa İstanbul tarafında 3.çeyrek bilanço beklentileriyle yeni rekor denemelerinin sürmesini bekliyor, bu nedenle yatırımcılarımıza Kasım ayında yüksek riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

 

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın