Aylık Yatırım Stratejisi - Mart 2021 - 01 Mart 2021

 

Şubat ayı veri akışı olarak önceki aylara göre daha sakin geçti. Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 2.49 milyonu geçti. Mart ayında Avrupa’da kısıtlamaların esnetilmesi gündeme gelmeye başladı. Avrupa tarafında aşı tedarikiyle ilgili problemler devam etti. ABD Başkanı Joe Biden’ın 1.9 trilyon dolar tutarındaki paketini hızlandıracak düzenleme Senato'da ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi, hemen arkasından Hazine Bakanı Yellen, bu paketin uygulanması durumunda ABD’de istihdam piyasasının 2022 itibariyle normale dönebileceğini belirtti. ABD'de enflasyon beklentilerinin yükselmesi, beklenti altında gelen istihdam verisi, Covid-19 destek paketi gelişmeleri ve son olarak 7 yıllık tahvil ihalesinde talep zayıf gelince ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi %1.61’e kadar yükseliş kaydetti. Almanya, Fransa ve İtalya’nın 10 yıllık tahvilleri satıcılı olarak ayı geride bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamaların kademeli olarak Mart ayında esnetileceğini açıkladı. TCMB’nin iletişim stratejisinin bir parçası olarak yürütülen yatırımcı toplantıları çerçevesinde ekonomistlerle bir araya gelen TCMB Başkanı Ağbal, 2020 yılının son çeyreğinde yaklaşık %7-8 büyüme görülebileceğini belirterek, 2020 yılında büyümenin %2,5 civarı gerçekleşebileceğini ifade etti. 2021'in ilk çeyreğine ilişkin büyüme öngörüsünü de açıklayan Ağbal, Ocak-Şubat ayındaki ekonomik aktiviteye göre %4-5 büyüme ile ilk çeyreğe başlanabileceğini belirtti. TCMB politika faiz oranını %17.00’de sabit tuttu. Karar metninde, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun müddet sürecektir denirken, metne enflasyonda %5 hedefi eklendi. TÜFE Ocak'ta yıllık bazda %14,97 oranında arttı. Kasım ayında geçen yıla göre işsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile %12,9, istihdam oranı ise 2,7 puanlık azalış ile %42,9 oldu. Fitch Ratings, Türkiye'nin notunu BB- olarak teyit etti. Görünümü negatiften durağana yükseltti. Kısa vadeli dış finansman risklerinin hafiflediği ancak büyük resimdeki enflasyonun, rezervlerin ve dolarizasyonun endişe verici seviyeleri vurgulandı. Kısa vadeli dış borç stoku Aralık ayında geçen yılın sonuna göre %12,9 oranında artışla 138,7 milyar dolar oldu. 4. çeyrekte sınai şirketleri genel anlamda güçlü finansallar açıklarken, bankalarda yatay-zayıf bilançolar görülmekte. Sınai şirketleri arasında ise sektörel ayrışma dikkat çekiyor. Özellikle dayanıklı tüketim, otomotiv, demir-çelik, çimento gibi sektörlerde güçlü bilanço beklentileri devam ederken, havacılık sektöründe salgının da etkisiyle zayıf finansallar görülüyor. Ancak güçlü finansallar açıklayan birçok şirket için 2020 yılının 4.çeyreği bilanço anlamında en iyinin görüldüğü çeyrek olabilir. Bu nedenle 2021 yılında şirketlerin faaliyetlerine ilişkin beklentiler, önümüzdeki dönemde fiyatlamalarda hem sektör hem hisse bazlı ayrışmalara neden olabilir.

 

Kasım ayından bu yana %14,55 değer kazanan TL, Şubat ayında %2,21 değer kaybetti. BIST 100 endeksi Şubat ayında %0.91 oranında değer kaybı yaşadı. 2 yıllık gösterge tahvil %14.56 ile %14,92 aralığında dalgalandı. Ülke risk primi 311 baz puan ile 305 baz puan aralığında dalgalandı. Düşük durasyonlu eurobondlar aylık primlerini korurken, yüksek durasyonlu kıymetler değer kaybı yaşadı.

 

Mart ayında ekonomik ajanda yoğun. Hazine ve Maliye Bakanlığı, altı adet tahvil ihracı gerçekleştirecek. Mart ayında toplam 30,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 31,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Oynaklığın yüksek olacağı Mart ayında düşük riskli fon dağılımı tercih edilebilir. Mart ayında Türk hisse senetlerinde nispeten zayıf bir seyir bekliyoruz.

 

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın