Aylık Yatırım Stratejisi - Mayıs 2021 - 03 Mayıs 2021

 

Geçtiğimiz Nisan ayı yurtdışı ve yurtiçi haber akışı olarak yoğun geçti. Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 3.14 milyonu geçti. Mart ayında Avrupa’da kısıtlamalar gevşetilmeye başlandı. Fed politika faizini sabit bırakarak, varlık alım programına en az 120 milyar dolar ile devam edeceğini açıkladı. Avrupa Merkez Bankası’da pandemi varlık alım programı boyutunu 1,85 trilyon euroda tutarken, programın alım hızının ikinci çeyrekteciddi ölçüde hızlıolacağını teyit etti. ECB gecelik mevduat faizini -%0,5’te, gecelik borç verme oranını %0,25’te, ana refinansman faizini ise %0’da sabit bıraktı. Pandemi acil varlık alım programı en az Mart 2022’ye kadar devam edecek. Pandemi öncesi uygulanan varlık alım programı aylık 20 milyar euro olarak gerektiği kadar sürecek diye açıklamada bulundu. ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi 1,73%’den 1,52%’e kadar gevşedi.

 

Yurtiçi tarafta Covid-19 vakaları 60 binin üzerine geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayında tam kapanma 17 günlük tam kapanma programını açıkladı. Enflasyon martta %1,08 artarken, yıllık bazda %16,19 olurken işsizlik Şubat ayında %13,40 olarak gerçekleşti. TCMB piyasa beklentisine paralel şekilde politika faizini değiştirmedi. Daha önceki karar metinlerinde bulunan şahin tondaki ifadelerin çıkarılması, sıkı duruşun korunacağı ifade edilmiş olmasına rağmen güvercin tonda algılandı. IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonu kapsamındaki denetimin ocak ayında açıkladığı öncü bulgularında, ülke ekonomisinin bu yıl %6 büyümesinin beklendiğini aktarmıştı. Türkiye için enflasyon tahmini ise bu yıl için %13,6, gelecek yıl için %11,8 olarak belirlendi. Nisan ayı halka arzların yoğun geçtiği bir ay oldu. Talepler beklentilerin üzerinde geldi. Borsa İstanbul’da 1Ç21 bilanço dönemi başladı. Konsolide sonuçların son gönderim tarihi finans dışı şirketler için 10 Mayıs, bankalar için ise 20 Mayıs olarak takip edilecek. Bu nedenle sıkışık bir bilanço dönemi yaşanacak. Sektörel olarak demir-çelik, otomotiv, çimento ve gıda-perakende şirketlerinde güçlü sonuçlar, havacılık sektöründe ise (Tav Havalimanları hariç) zayıf sonuçlar bekliyoruz. Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların ise 1Ç21’de net karında, bir önceki çeyreğe kıyasla %14,5 artış öngörüyoruz. Yapı Kredi Bankası net kar büyümesi anlamında öne çıkmasını beklediğimiz banka. Şu ana kadar açıklanan finansallara baktığımızda; dayanıklı tüketim sektöründe (Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik) operasyonel anlamda güçlü sonuçlar açıklanırken, Aselsan’ın net karı beklentilere paralel, Tofaş ve Tav Havalimanları’nın net karı beklentilerden güçlü gerçekleşti. Sasa ve Türk Traktör’de de hem operasyonel hem net kar anlamında güçlü sonuçlar takip edildi.

 

Dolar, TL karşısında 0,85% değer kazandı. BIST 100 endeksi Şubat ayında yatay seyir izledi. 2 yıllık ve 10 yıllık tahviller %18’un çevresinde işlem gördüler. Ülke risk primi 41 baz puan düşerek 418 seviyesine geriledi. Eurobond tarafında ise risk priminin düşmesiyle hafif primli olarak ayı geride bıraktı. Nisan ayında Garanti Bankası ve Ziraat Bankası’nın ABD Doları bazlı eurobondlarının itfası gerçekleşti.

 

Mayıs ayında Hazine’nin borçlanma takvimi yoğun. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yedi adet tahvil ihracı gerçekleştirecek. Nisan ayında toplam 53,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 54,0 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Oynaklığın yüksek olacağı Nisan ayında düşük riskli fon dağılımı tercih edilebilir. Mayis ayinda hisse senetlerinde nispeten daha guclu bir seyir bekliyoruz

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın