Aylık Yatırım Stratejisi - Şubat 2021 - 01 Şubat 2021

Ocak ayı hem yurtdışı hem de yurtiçi haber akışı olarak yoğun geçti. Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 2.1 milyonu geçti. Avrupa ve İngiltere’de artan vaka sayıları nedeniyle kısıtlamalar devam etti. ABD Kongresi, seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayımında, Biden'ın kazandığını garantileyen 270 oyu resmen tescil ettikten sonra Trump destekçileri Kongre binasını bastı ve Washington’da sokağa çıkma yasağı uygulandı. Janet Yellen, Kongre’deki onay sunumunda Biden’ın sunduğu büyük teşvik paketine ihtiyaç olduğunu belirtirken, ABD dolarının değerinin ise piyasada oluşması gerektiğinin altını çizdi. Fed tutanakları yayınlandı. Politika faizinin %0-0,25 aralığında sabit tutulduğu ve aylık varlık alımlarının en az 120 milyar dolar olarak devam etmesinin kararlaştırıldığı son toplantının tutanaklarında, tüm katılımcıların söz konusu alımlara mevcut hızda devam etmenin uygun olduğu kararına vardıkları aktarıldı. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi enflasyon beklentilerinin yükselmesiyle %1.19’e kadar yükseldi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Çin'de GSYH 4'ncü çeyrekte beklentilerden daha güçlü bir büyüme gösterdi. Dördüncü çeyrekte GSYH geçen yılın aynı dönemine göre %6,5 arttı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Covid-19 aşısının belirlenen sıralamaya göre Ocak ayında uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Aralık ayında enflasyon aylık %1.25, yıllık olarak %14.60 şeklinde gerçekleşti. TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %17'de sabit bıraktı. Cumhurbaşkanlığının "2021 Yılı Yatırım Programı" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan yatırımın %67,5’inin Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, %31,5’inin KİT ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, %0,9’unun döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi programlandı. Yatırımlardan en büyük payı %30,7 ile ulaştırma ve haberleşme sektörü aldı. Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow, aşılamaların yapılması ve kısıtlamaların azaltılmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin özellikle yılın ikinci yarısından sonra hız kazanacağını, büyümenin 2021 yılında %3,5 seviyesinde olmasının beklendiğini belirtti. S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B+", görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti.

 

Varlık fiyatlamalarında da haber akışına bağlı olarak oynaklığın yüksek olduğu bir ayı geride bıraktık. USDTRY 7,4357’den 7,3179’a kadar geriledi. BIST 100 endeksi Ocak ayında %0.59 olarak değer kaybı yaşadı. 2 yıllık gösterge tahvil %14.92’dan %14,18’e kadar gevşedi. Ülke risk primi 303 baz puan ile 311 baz puan aralığında dalgalandı. CDS’in geniş aralıkta seyir izlemesi nedeniyle eurobondlar yatay performans gösterdi.

 

Şubat ayı takvimsel olarak sakin geçeceğe benziyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yedi adet tahvil ihracı ve bir adet kira sertifikası gerçekleştirecek. Şubat ayında toplam 45,0 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 45,4 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Oynaklığın düşük olacağı Şubat ayında orta riskli fon dağılımı tercih edilebilir. Türk hisse senetlerinde yatay bir performans bekliyoruz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın