Aylık Yatırım Stratejisi - Şubat 2022 - 01 Şubat 2022

 

Dünya genelinde Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 5.66 milyonu geçti. Geçtiğimiz ay Fed’in para politikası yakından takip edildi. FED piyasa beklentileriyle uyumlu olarak bu toplantı için faizi sabit bırakırken Mart ayında faizin artması için koşulların uygun olduğuna işaret etti. Öte yandan varlık alım programının Mart ayında sona ermesi, bilanço küçültmesinin ise 3.çeyrekte başlayabileceği ifade edildi. Kararın hemen ardından piyasalarda iyimserlik hakimken, karar sonrası basın toplantısında FED Başkanı Powell’ın gerektiğinde daha da sıkılaşabileceklerini açıklaması piyasalara satış getirdi. FED’in 2022 yılında 5 kez faiz artırması beklenirken, tahvil faizlerinde de sert yükselişler izlendi. Genel görüşümüzde değişiklik yok, FED’in iletişimiyle piyasaların kendi dinamikleriyle sıkılaşacağını ve FED’in piyasada beklenildiği kadar faiz artırımı yapmasına gerek kalmayacağını düşünüyoruz. Ancak halen Mart ayındaki ilk faiz artırımının 25bp yada 50bp olup olmayacağı konusu muallak görünüyor, bu nedenle Mart ayına kadar dalgalanmanın devam etmesini bekliyoruz. Bu veriler ışığında ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi %1.90’a kadar genişledi. %1.70 seviyesini önemli bir eşik olarak görüyoruz.

 

Yurt içi tarafta ise günlük Covid-19 vakaları 90 bine yakınlaştı. TCMB, piyasa katılımcılarının beklediği gibi politika faizini %14,00’de bıraktı. Kurumun enflasyon raporunda ise 2022 yılı enflasyon tahminini %11.8’den %23.2’ye yükseltti.  2023 için tahmini ise %8.2 olarak gerçekleşti. Piyasa katılımcıları anketinde ise 2022 yılı enflasyonu için %29.75 tahmin edilmiştir. Ocak ayında gerçekleşen yılın ilk Enflasyon Raporu’nda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu Liralaşma Stratejisi’ne vurgu yaparken, bankaların kredi faizlerinin daha düşük seviyelerde gerçekleşmesi gerektiğine de dikkat çekti. Kurum ayrıca swap işlemlerinin toplam fonlama içerisindeki payını azaltacağını paylaştı.

 

Ocak ayında 5 yıllık risk primi CDS 33 baz puan düşerek 533 seviyesine geriledi. Hazine’nin ihraç ettiği kısa taraflı eurobondlarda prim gözlemlenirken, uzun tarafta satıcılı seyir hakim oldu. TL bazlı tahvillerin getirilerinde ise gevşeme dikkat çekiyor. 2022’nin ilk eurobond ihracı Coca Cola İçecek’ten geldi. Sürdürülebilirlik teması üzerine ihraç edilen tahvil ile beraber CCI, 2029 vadeli %4.75 ile 500 Milyon ABD doları borçlandı. Spread ise 306.2 baz puan şeklinde oluştu. Hazine Şubat ayında toplam 64,1 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 49,0 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.

 

Küresel ölçekte FED’in daha sıkı para politikası uygulayabileceği beklentisi ile tahvil faizlerinin hızla yükseldiği ortamda, riskli varlıklar baskı altında kaldı. Yurtdışı hisse endeksleri Ocak ayını zayıf geçirirken, S&P500 %5.3, Nasdaq %8.9 değer kaybetti. BIST100 endeksi ise Aralık ayındaki sert oynaklığın ardından toparlanma çabası ile pozitif ayrıştı ve %7 değer kazandı. Şubat ayında şirket bilançoları ile beraber iyimserliğin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. 1,900-1,950 bandı üzerinde 2,100 direncini önemsiyoruz.

 

Şubat ayında veri akışı anlamında oldukça yoğun gözüküyorken, oynaklığın yine yüksek kalabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yatırımcılarımıza Şubat ayında düşük riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.

 

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın