Aylık Yatırım Stratejisi - Nisan 2021 - 01 Nisan 2021

Geçtiğimiz ay yurtdışı ve yurtiçi haber akışı olarak yoğun geçti. Dünya genelinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 2.76 milyonu geçti. Mart ayında Avrupa’da kısıtlamalar tekrar gündeme geldi. Fed, ABD ekonomik büyümesinin bu yıl %6,5'e ulaşmasını bekliyor, ancak 2024'e kadar herhangi bir faiz artışı sinyali vermedi. ABD'de enflasyon şubatta beklentiler dahilinde %0,4 arttı. Fed politika faizini ve Avrupa Merkez Bankası da mevduat faiz oranını sabit bıraktı. AMB pandemi tahvil alım programını 1,85 Trilyon Euro’da tuttu. ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi %1,43’ten %1,77’e kadar yükseliş gösterdi.

 

Yurtiçi tarafta Covid-19 vakaları tekrardan 40 bin sınırına geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşılamayı Mayıs ve Haziran ayı içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Türkiye, 2020 yılında %1.8 büyüdü. 2020’de iç talep büyümeyi artırırken dış talep aşağıya çekti. Sektörel bazda, inşaat ve hizmet sektörlerinde daralma, finans ve bilgi-iletişim sektörlerinde büyüme gerçekleşti. Şubat ayında enflasyon yıllık olarak %15,61 olarak gerçekleşti. Böylelikle enflasyonda Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviye görüldü. Veriler yıllık enflasyonun yükseliş ivmesinin beşinci ayda da devam ettiğini gösterdi. Ocak ayında işsizlik %12,2 oldu. TCMB, politika faizini 200 baz puan artışla %19 seviyesine çıkardı. Piyasanın beklentisi faizin 100 baz puan artırılması yönündeydi. Karar metninde önden yüklemeli, güçlü bir sıkılaştırmaya karar verildiği belirtildi. Para Politikası Kurulu, enflasyon beklentilerindeki seyrin, fiyatlama davranışlarına ve orta vadeli enflasyon görünümüne yönelik riskleri artırdığının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıkladığı reform paketinde, makro ekonomik politikalar ve yapısal politikalar olmak üzere iki ana reform alanı ve her iki ana hedef altında 5 başlık belirlendi. Makro ekonomik politikalar altında yer alan başlıklar ile, risklere karşı güçlü maliye politikası oluşturulması, fiyat istikrarı için yapısal önlemler alınması, finansal sektörün güçlendirilmesi, cari açıkla mücadele ve istihdamı artıracak önlemler hedeflendi. Yapısal politikalar altında ise kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırımların teşviki, iç ticaretin kolaylaştırılması, rekabet politikaları ve piyasa gözetimi ve denetimi başlıkları yer aldı. Ay sonuna doğru reform takvimi açıklandı. Takvimde, fiyat istikrarı tarafında Fiyat İstikrarı Komitesi’nin haziran ayı sonuna kadar, erken uyarı sisteminin ise Eylül ayı sonuna kurulması hedefleniyor. Resmi Gazete'de yer alan atama kararına göre, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

 

Dolar, TL karşısında %11 değer kazandı. BIST 100 endeksi Şubat ayında %9’a yaklaşık değer kaybı yaşadı. 2 yıllık ve 10 yıllık tahviller %19’un üzerinde işlem gördüler. Ülke risk primi 170 baz puan artarak 480’li seviyelere yükseldi. Eurobond tarafında ise risk priminin yükselmesiyle satış baskısı hakimdi.

 

Nisan ayında ekonomik ajanda yoğun. Hazine ve Maliye Bakanlığı, sekiz adet tahvil ihracı gerçekleştirecek. Nisan ayında toplam 36,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 43,0 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Oynaklığın yüksek olacağı Nisan ayında düşük riskli fon dağılımı tercih edilebilir. Nisan ayında Türk hisse senetlerinde zayıf bir seyir bekliyoruz.

 

 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın