Haftalık Eurobond Raporu (1 Ağustos 2022) - 01 Ağustos 2022

 

Geçtiğimiz hafta Fed’in faiz kararı ve ABD’nin GSYİH verisi ön plandaydı. Fed, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini 75 baz puan artırdı. Karar sonrasında olumlu fiyatlanan endekslerde başkan Powell’ın basın toplantısı sonrasında alımlar daha hızlandı. Powell, artırımlar sonrasında artış hızının yavaşlayacağını gerektiğinde faiz indirimlerine de geçiş yapılabileceği ifade etti. Bu tonlama şahin Haziran ayı toplantısından biraz daha güvercin hissedildi ve piyasalarda ralli görüldü. Öte yandan dün açıklanan 2.çeyrek ABD büyüme verisi, %0.5’lik beklentiye rağmen %0.9 daralma şeklinde gerçekleşti ve iki çeyrek üst üste negatif tarafta yer alarak “teknik resesyon” oluşmuş oldu. Beklentilerin altında kalan büyüme verisine rağmen piyasalarda iyimserlik sürdü, Fed’in büyüme ve istihdama bakarak daha güvercin tarafa geçebileceği beklentisi, iyimserliği destekliyor. Bu açıdan bugün açıklanacak olan kişisel harcamalar ve gelirler yine önemli olacaktır. Fed’in sonraki toplantısı 20-21 Eylül’de yapılacak, bu zamana kadar açıklanacak veriler çok daha etkili olabilir ancak genel olarak iyimserliğin devam etmesini bekliyoruz. Fed kararı öncesi durgun olan borçlanma piyasası tekrardan aktif olmaya başladı. Bugün Barclays ve UBS’in USD bazlı tahvil ihraçları göze çarpmakta.

 

GOÜ ülkelerinin risk primleri çoğunluğu pozitif performans sergiledi. Romanya ve Çekya negatif ayrışanlar olarak karşıma çıkıyor. Credit Bank of Moscow eurobondların kupon ödemelerini Ruble cinsinden ödemeye devam ettiğini açıkladı. Diğer taraftan Ukrayna tarafında, Ukrenegro 2026 vadeli yeşil eurobond ihracı gerçekleştireceğini açıkladı. Geçen hafta risk primlerinin pozitif performansıyla Malezya ön plana çıkmıştı. 2031 vadeli USD bazlı sukunun fiyatı 1.5 USD yükseliş göstererek 91.46 USD’e ulaştı.

 

Yurt içinde baktığımızda risk primi 55 baz puan gerileme ile GOÜ’lere paralel performans sergiledi diyebiliriz. Hazine’nin ve finansal/özel sektörün getirilerinde daralma devam etti. Hazine’nin kısa vadeli kıymetlerinde %10’nun altında işlem görmeye devam ederken, orta ve uzun taraflı kıymetleri %10’nun üzerinde getirileri hala görebiliyoruz.

 

Geçen haftanın dikkat çeken kıymeti Sasa Polyesterin 2026 vadeli converteble tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 10 EUR değer kazanarak 151 EUR seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde enflasyon verisi, yurt dışında ise BoE’nin faiz kararı ve ABD tarafında tarım dışı istihdam verisi ön planda olacak. Yatırımcılarımıza Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini öneririz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın