Haftalık Eurobond Raporu (25 Temmuz 2022) - 25 Temmuz 2022

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın faiz kararı ön plandaydı. ECB 11 yıl sonra ilk kez, faizi beklentilere paralel şekilde 50 baz puan artırdı. ECB ayrıca tahvillerdeki ayrışmayı önleyebilmek için “Aktarım Güvence Mekanizması” uygulamasını da başlattı. Karar sonrası basın toplantısında başkan Lagarde, artık sözlü yönlendirmenin geçerli olmadığını ve ay ay değerlendirme yapacaklarını ifade etti, enflasyonda hedeflerine ulaşabilmek adına “ne gerekiyorsa” yapılacağının altını çizdi. Karar sonrasında değer kazanan Euro, toplantı sonrası açıklamaların ardından yeniden geriledi, 1.0350 önemini halen koruyor. Diğer taraftan Güney Afrika’da merkez bankası  20 yılın en yüksek faiz artışını yaparken, Japonya Merkez Bankası(BoJ) politika faizini değiştirmedi. Batı kıtasında teknoloji sektörünün ihraçları göze çarptı. IBM dört ayrı bölümde 3.25 Milyar USD tutarında ve Lenovo’da iki bayrı bölümde 1.25 Milyar USD tutarında tahvil ihraç etti. IBM’in %4 ile %4.90 bandında oluşurken, Lenovo’nın %5.80 ile %6.50 civarında gerçekleşti.

 

GOÜ ülkelerinin risk primleri hemen hemen hepsi daraldı. Arjantin, Tayland ve Bulgaristan genişleyenler arasındaydı. Kenya Başkan adayı Ruto, IMF’ye olan borçların yeniden yapılandırmamayı açıkladı. Seçimlerdeki vaadler ile Kenya’nın USD bazlı eurobondunun getirisi %22’ye kadar genişleme kaydetti. Diğer taraftan Ukrayna’nın Eximbank’ı Ukreximbank eurobond ödemelerini gerçekleştireceğini açıkladı. Risk primin daralmasında Endonezya ön plana çıkmıştı. 2032 vadeli USD bazlı eurobondunun getirisi 50 baz puana yakın gerileme gerçekleştirerek %4’e kadar gerileme gösterdi.

 

Yurt içinde baktığımızda risk primi 32 baz puan gerileme ile GOÜ’lere paralel performans sergiledi diyebiliriz. Hazine’nin ve finansal/özel sektörün getirilerinde daralmayı takip ettik. Hazine’nin kısa vadeli kıymetlerinde %10’nun altında işlem görürken, orta ve uzun taraflı kıymetleri %10’nun üzerinde işlem görmeye devam etti. Fitch Ratings, Ülker’in kredi notunu B’ye indirerek, negatif izlemeye aldığını açıkladı. Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %9.11’den haftayı tamamladı.

 

Geçen haftanın dikkat çeken kıymeti Ziraat Bankasının 2026 vadeli tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 1 USD değer kazanarak 82.15 USD seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde TCMB Enflasyon Raporu, yurt dışında ise Fed’in faiz kararı ön planda olacak. Yatırımcılarımıza Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini, banka tarafında Garanti Bankası’nın 2022 vadeli kıymetini ve özel sektör tarafında ise CCI’nın 2029 vadeli kıymetini öneririz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın