Haftalık Eurobond Raporu (30 Ocak 2023) - 30 Ocak 2023

Yurt dışı hisse endeksleri Cuma gününü pozitif tarafta kapattı. ABD’de Nasdaq Composite %0.95 değer kazancıyla yükselişe öncülük ederken, S&P500 ve Dow Jones günü hafif pozitif seyirle tamamladı. FED toplantısı öncesi, hafta boyunca piyasalarda şirket finansallarının ve ekonomik verilerin fiyatlandığını gördük. ABD’de Cuma günü açıklanan ve enflasyon göstergesi olarak FED’in dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, piyasa beklentilerine paralel olarak yıllık bazda %4.4 artış gösterdi. Bu veri, Ekim 2021’den bu yana kaydedilen en yavaş artış oldu. Perşembe günü beklentilerden güçlü gelen büyüme verisi de endekslerde pozitif fiyatlandı. ABD’de kötü bir yıl geçiren hisse endeksleri, 2023 yılında güçlü seyrediyor. Yıl başından bu yana Dow Jones %2.5 değer kazanırken, S&P500 %6, Nasdaq %11 yükseldi. S&P500 endeksinde Cuma günü kritik 4,100 seviyeleri test edilse de, henüz bu seviyenin aşılamadığını görüyoruz. Bu hafta merkez bankalarının kararları hareketin devamı adına kritik olacak. Çarşamba günü FED, Perşembe günü ise BOE ve ECB’nin toplantısı takip edilecek. FED’den 25 baz puan, ECB ve BOE’dan 50 baz puanlık faiz artırımları bekleniyor. Bugün yurt dışında veri akışı sakin, Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ve ABD’de Dallas Fed imalat aktivite endeksi takip edilecek. İçeride ise ekonomik güven endeksi ve BDDK verileri izlenecek.

 

Geçtiğimiz hafta Avrupa tarafında ihraçlar diğer haftalara nazaran yoğunluğu azdı. Göze çarpan iki ana unsur vardı. Biri ülkelerin ağırlığı şirketlere göre daha fazlaydı, diğeri ise İspanya tarafında özel sektörün sermaye benzeri ihraçları göz önündeydi. Bankalar tarafında da 3 yıl vadeli EUR bazlı ihraçları takip ettik. Bloomberg League’ın 2023 Ocak ayı karnesine baktığımızda küresel tahvil ihraçlarına sıralamasında ilk beş sıralamada 26.3 Milyar USD büyüklük ile bankaların ihraçlarını görüyoruz. İlk onda ise gelişmekte olan ülkeler tarafından Meksika ve Kore Eximbank’ı görüyoruz. Türkiye’de son yaptığı 2.75 Milyar USD büyülük ile on altıncı sırada yer alıyor.

 

Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde genel olarak primli bir haftayı geride bıraktık. En iyi performans gösterenler arasında Şili yer alıyorken, en kötü performansı Bulgaristan gösterdi diyebiliriz. Şili’nin USD bazlı verim eğrisi ortalama olarak 10 baz puan aşağı shift ederken, Bulgaristan’ın EUR bazlı verim eğrisinin yakın ve uzak vade tarafında getiriler ortalama 20 baz puan yukarı genişledi.

 

Yurt içinde risk primi 5 baz puan yükseliş göstererek 553 seviyesine yükseldi. Türkiye’nin USD bazlı verim eğrisinin yakın tarafı ortalama 20 baz puan artış gösterirken, uzak taraf daha sakindi. Yurt içinde eurobond ihraçları ve itfalar ile gündem yoğundu. Ziraat Bankası 3 yıl vadeli %9.75 ile 500 Milyon USD ve Eximbank 3 yıl vadeli %9.60 ile 500 Milyon USD büyüklükte eurobond ihracı gerçekleştirdi. Fibabanka ve Petkim’in toplamda 800 Milyon USD büyüklükte tahvillerinin itfaları gerçekleşirken, bugün Vakıfbank’ın 650 Milyon USD büyüklükte eurobondunun itfası gerçekleşecek. Son olarak SPK bülteninde Sasa Polyester’in paya dönüştürebilir tahvil ihraç iznini aldığını gördük. Eğer ihraç olursa piyasadaki ikinci convertable kıymet olacak. 

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın