Haftalık Eurobond Raporu (7 Mart 2022) - 07 Mart 2022

 

Rusya-Ukrayna savaşında 15. güne girilirken finansal piyasalardaki satışlar da derinleşiyor.  İki ülke arasında geçen hafta sivillerin tahliyesi amacıyla belli bölgelerde koridor oluşturulması konusunda anlaşılmıştı ancak Rusya’nın bu anlaşmayı bozduğu haberleri yayınlandı. Hafta boyunca dalgalı seyreden küresel hisse endeksleri haftayı negatif tarafta kapattı. Rusya’ya yönelik yaptırımlar genişlerken bu yaptırımların hem Rusya hem de dünya ekonomisine etkileri tartışılıyor. Son olarak Fitch ve Moody’s Rusya’nın kredi notlarını indirmişti ve dün Moody’s Rusya’nın notunu bir kez daha indirerek, kredi notunu "B3"ten "Ca"ya düşürdü ve not görünümünü negatif olarak belirledi. Öte yandan IMF de savaşın enflasyon üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Bu haftaya başlarken ise ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rus doğalgaz ve petrol ithalatını yasaklamayı tartıştıklarını açıkladı. ABD 10 yıllık tahvil faizinin getirisi %1.96’dan %1.67’ye kadar gerileme gerçekleştirdi. Almanya ve İngiltere’nin 10 yıllık tahvillerinin getirileri de ABD’ye paralel seyir izledi diyebiliriz. Almanya Bund’u %-0.10’dan, İngiltere’nin Gilt’i %1.219’dan haftayı bitirdi.

 

Gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde karışık seyir izlendi. Filipinler ve Brezilya negatif ayrışırken, Meksika ve Endonezya pozitif ayrıştı. Rusya’nın 5 yıllık CDS’i 1.766 bps seviyesinden, Ukrayna’nın 10 yıllık CDS’i de 7.783 seviyesinden haftayı tamamladı. Rusya’nın 15 yıllık eurobondunun getirisi %28.97, Ukrayna’nın 10 yıllık eurobondunun getirisi de %40.66 seviyesinden haftayı tamamladı. Ek haber olarak Ukrayna 1 yıl vadeli %11 getiri ile savaş bonosu ihracı gerçekleştirdi. Bonun büyüklüğü 9 Milyar UAH büyüklüğünde. (Savaş bonosu en son ikinci dünya savaşı sırasında ABD tarafından Pearl Harbor zamanında gerçekleştirildi.) Yurt içinde risk primi 78 baz puan artarak 661 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Risk priminin yükselmesiyle Hazine, banka/özel sektör eurobondlarının genelinde negatif hava hakim idi. Negatif havadan en fazla Hazine’nin 2022 vadeli kıymeti etkilendi. 1 yıl tenörlü kıymetin getirisi 97.12 baz puan şeklinde artış gösterdi. Hazine’nin son ihracı olan 2027 vadeli sukuk %7.68’den, Vakıfbank’ın 2022 vadeli kıymetin getirisi %4.63’den haftayı tamamladı. SPK Garanti Bankası’nın 6 Milyar ABD Doları tutarına kadar yurt dışı tahvil ihracını onayladı.

 

Geçtiğimiz haftanın en dikkat çeken kıymeti Sasa Polyesterin 2026 vadeli convertable tahvili oldu. Kıymetin fiyatı kabaca 2.28 EUR değer kazanarak 105.66 EUR seviyesine yükseldi. Bu hafta yurt içinde sanayi üretim, yurt dışında ABD’de TÜFE verisi yakından takip edilecek. Yatırımcılarımıza yurt dışı haber akışından dolayı Hazine’nin kısa taraflı kıymetlerini öneririz.

PDF Dökümanı Görüntülemek İçin Tıklayın